Száz százalékban megújuló energiával tölthetők a Toyota plug-in hibrid járművek

Száz százalékban megújuló energiával tölthetők a Toyota plug-in hibrid járművek

2021 május 27.
A Toyota és iparági partnerei olyan innovatív rendszert dolgoztak ki, és vezetnek be elsőként Kaliforniában, amely lehetővé teszi, hogy a Toyota pontosan annyi, száz százalékban zöld energiát állítson elő, amennyit ügyfelei hálózatról tölthető járművük feltöltésére felhasználnak.

A részben vagy teljesen villamosított autókat emissziómentes járműnek szokás nevezni, ám ez csak fenntartásokkal igaz: noha amíg tisztán elektromos üzemben közlekednek, a használat helyén valóban nem bocsátanak ki káros anyagokat, az akkumulátorok feltöltésére használt elektromos energia előállítása azonban nem minden esetben történik környezetbarát, fenntartható módon. Ezt az ellentmondást felismerve a Toyota kidolgozott egy olyan rendszert, amely megújuló forrásból származó energiával pótolja az ügyfelei által a hálózatból kivett elektromos áramot.

A Toyota Clean Assist program annak az ambiciózus tervnek a fontos eleme, amely értelmében a Toyota 2050-re teljes egészében szénsemlegessé kívánja tenni globális tevékenységeit. Ennek keretében első körben a vállalat 2025-ig 40, 2030-ig pedig közel 70 százalékra emeli a villamosított modellek globális újautó-eladásokon belüli részesedését. Pontosan ezeknek a hálózatról tölthető típusoknak a szénlábnyomát fogja tudni megtisztítani a most meghirdetett Toyota Clean Assist programmal, amely kezdetben a különösen szigorú klímavédelmi korlátozásairól ismert Kaliforniában lesz elérhető az ügyfelek számára, majd később globális kiterjesztése is várható.

A program valóban olyan egyszerű, amilyennek hangzik: a Toyota száz százalékban megújuló forrásokból származó energiával ellensúlyozza azt az energiamennyiséget, amit plug-in járművei a töltésük során elhasználnak. Ez azt jelenti, hogy ugyanannyi zöld energia kerül a hálózatba, mint amennyit a Toyota ügyfelei kivesznek onnan – a járművek töltése tehát végső soron nem jelent terhelést a környezet számára.

A programhoz ingyenesen, felesleges adminisztráció nélkül lehet csatlakozni: elég a töltési folyamat, illetve az egyéb járműfunkciók felügyeletére, illetve távvezérlésére szolgáló okostelefonos alkalmazásban engedélyezni, hogy a Toyota megossza a jármű alvázszámát, illetve a töltés helyét és idejét az illetékes szervezettel, amely így pontosan meg tudja határozni, hogy a Toyota mekkora mennyiségű fenntartható energia megvásárlásával tudja semlegesíteni járműveinek szénkibocsátását.

A folyamatról az illetékes kaliforniai légminőségi tanács (CARB) ad ki tanúsítványt, ezzel hivatalosan is szénsemlegessé téve a hálózatról tölthető Toyota járművek használatát.

 

Fotók: Toyota

Kapcsolódó videók