Az Adidas alkotta meg a Marvel-filmek rajongóinak álom-Lexusát

Az Adidas alkotta meg a Marvel-filmek rajongóinak álom-Lexusát

2022 november 25.
A Fekete Párduc filmsorozat második része, amely a Wakanda Forever, azaz Mindörökké Wakanda alcímet kapta, most a Lexus és az Adidas együttműködésével szivárgott be a mozirajongók világába az új Lexus RX 500h F SPORT képében.

Egységben az erő, szokták mondani: ennek láthatjuk egy újabb kiváló példáját az autósvilágban, ahol a minőségi ruhadarabok, a képregényfilmek, a prémiumautók és a 3D nyomtatás szerelmesei egyaránt megtalálhatják a maguk kedvére valót az új Lexus RX legfrissebb változatában.

Az Adidas kezei alatt, a Calty Design Research mentorprogramjában, az Adidas S.E.E.D kísérleti dizájniskola diákjai a Carbon 3D nyomtatással foglalkozó vállalat legújabb technológiáját is felhasználva alkották meg a különleges prémiumcrossovert, amelyhez a mozikban is méltán sikeres Marvel-film, a Fekete Párduc második része szolgált inspirációul.

Az Adidas ezen túl is merített a film világából, nemrég mutatták ugyanis be a Wakanda Forever kollekciójukat, amelynek lényegében egy „kisebb” autóipari kikacsintása a Lexus RX különleges dizájnja. A csúcsminőségű sportöltözet mellé ugyanis világszínvonalú autópiaci támogató is jár a képzeletbeli Wakanda méltán híres sportolóinak: ha a képzeletbeli országnak lenne atlétikai csapata, azok bizony ilyen egyedi prémiumautókkal is járhatnának az Adidas kiváló ruhái mellett. Ehhez viszont a csapatidentitással és az erre a célra tervezett öltözékekkel tökéletes összhangban kellett megalkotni az RX külső és belső módosításait, amit komoly munka árán hozott össze a csapat.

A kísérlet alapjául szolgáló autóról Michael Moore, a Lexus vezetője a következőket mondta: „Az új RX 500h az egyre növekvő Lexus Electrified portfólió oszlopos tagja, amelyben az innovatív technológia a vezetési élményt a végletekig emeli. Az autó génjeiben és teljesítményében is megvan az a sportosság, ami tökéletessé teszi arra, hogy a Wakanda Forever-csapat legújabb és egyben legnagyobb tagja legyen.”

Ehhez a látványosan újraértelmezett külső is hozzájárul, amelyen a matricázás wakandai mintái és a lila színvilág az Adidas kollekciójába illeszti az autót. Akadnak azonban direkt utalások is a filmre: a Fekete Párduc nyaklánca ihlette a motorháztető gyémántmintás berakásait, ahogy a főhős új öltönyére hajaznak az arany részletek is.

A különböző logók is megújultak, hiszen a feliratok a filmes univerzumhoz kitalált wakandai írásmóddal és betűkészlettel kerültek az autóra. Van viszont egy idegen szöveg is az autón a „wakandaiul” megjelenő feliratok közt, amelyet az általunk megszokott írásmóddal „Vibe-Branium”-ként olvashatnánk. Ez az autó fantázianevét rejti, a különlegesség teljes neve ugyanis Lexus RX 500h Vibe-Branium AWD DIRECT4.

A külső fóliánál azonban jóval komolyabb kihívás volt a beltér újragondolása az Adidas kísérleti dizájniskolájában tanuló fiatalok számára. Ehhez konkrétan a gyártó segítségére volt szükségük, akik az elsősorban ruhatervezéssel foglalkozó tanulókat kimondottan a projekt miatt vezették be az autóipar dizájnjának titkaiba.

A beltér újragondolásának leglátványosabb eredménye a 2017 óta az Adidas sportcipőihez fejlesztett 3D nyomtatási technológia használata. A Carbon DLS™ technológiája a mozivásznon is rengeteg szerepet kap, így még egy ponton kapcsolódik a különleges Lexus RX-hez, amelynek a belterét is ezzel a módszerrel álmodták újjá a fiatal dizájnerek. A futurisztikus formavilág és anyagválasztás különösen passzol, ha a legfrissebb Lexus RX modern stílusa a vászon: a Vibe-Branium változatban az Adidas wakandai törzsi mintái nem csak az ülések és ajtókárpitok részletein jelennek meg, hanem még a kormánykeréken is helyet kapnak. 

A karosszérián az F SPORT plakettek feliratai wakandai írással kerültek az emblémákra. Ugyanezen a nyelven a “Wakanda Forever” szöveg olvasható a kormányon, amelyet a Carbon 3D nyomtatott ruhaanyagával vontak be, akárcsak a fejtámlákat és egyéb gyakran megérintett részeket. A fejtámlákat elöl a Lexus, hátul az Adidas logói díszítik, míg a váltó körül az arany és a lézervágott fa fúziója dobja fel a látványt a külső stílussal harmonizálva.

„A Lexusnál mindig kiemelt hangsúlyt fektettünk a jövő dizájnereinek felkarolására” – hangsúlyozta Sabina Charfauros-Redmon, a Lexus nemzetközi kreatív vezetője. „Mindig különleges pillanat, amikor egy fiatal alkotó lehetőséget kap egy ilyen különleges vásznon szabadjára engedni a fantáziáját és egyre fejlődő tehetségét.” Éppen ezért a Lexus és a programot mentoráló Calty Design Research külön workshopokkal készítette fel a fiatal dizájnereket az autósvilág formatervezői alapvetéseire és azon belül különösen a Lexus letisztult, kifinomult stílusának legfontosabb nüanszaira.

„A Lexus, az Adidas és a Wakanda Forever elsőre három teljesen különböző világnak tűnik, ám összefűzi őket a maximalizmus, az egyedi történetmesélés és az innovatív technológia” – tette hozzá Alex Shen, a Calty Design Research vezető dizájnere. „Ezek a közös szálak kötötték össze az Adidas S.E.E.D diákjait is az előttük álló hatalmas feladattal, hogy egy Lexus átdolgozásával alkothassanak valami igazán művészi és különleges végeredményt. Ehhez aligha találni jobb szemléltetőeszközt, mint az így elkészült Lexus Vibe-Branium Direct4 RX 500h.”

Mindemellé egy exkluzív pólósorozat is készül a gyártók közös munkájával, amelyet szintén az Adidas diákjai terveztek, és kiválasztott influenszerek kapnak majd belőle.

A látványos és egyedi, képregényfilm által inspirált Lexus RX 500h Vibe-Branium AWD DIRECT4 prémiumcrossovert a különleges négykerekűek építésére szakosodott Gordon Ting keze alatt változtatják valósággá, míg magát a tervezési és elkészítési folyamatot a vizuális történetmesélés úttörője, Cami Thomas örökítette meg, munkáját különböző digitális platformokon teszik közzé.

 

Fotók: Lexus, YouTube