Csillogó ruhát öltött magára a király

Csillogó ruhát öltött magára a király

2022 november 05.
Különleges képességeihez méltó pompába öltöztette új generációs szabadidőjárművének sportverzióját a Lexus. Az RX 500h F Sport Performance AWD az eddigi öt széria legkifinomultabb, egyben legdinamikusabb képviselője.

Az észak-amerikai tuningipar legnagyobb eseményén, a SEMA kiállításon idén féltucatnyi izgalmas koncepcióval jelent meg a Lexus; a sportos szedántól kezdve az izgalmas terepjáró-újraértelmezéseken át a márka hamarosan színre lépő, tisztán elektromos hipersportkocsijának előfutáráig. Ezen a felhozatalon belül a Lexus házon belüli dizájnerei és független tuningpartnerei meglepően visszafogottan nyúltak a frissen bemutatott, ötödik generációs Lexus RX nagy szabadidőjármű sportos csúcsverziójához, az RX 500h F SPORT Performance AWD modellhez. Nem véletlenül: a 2023-as modellév egyik legizgalmasabb újdonságaként a turbómotoros, összkerékhajtású full hibrid crossover saját jogon is a figyelem középpontjában áll.

A Lexus első feltöltött benzinmotor köré épülő, öntöltő hibrid hajtáslánca azt a négyhengeres, 2,4 literes T24A-FTS blokkot alkalmazza, amelyik az új generációs Lexus NX 350 fedélzetén hibrid komponens nélkül debütált, és amely RX 350 néven ebben a modellszériában is elérhető önmagában, első- vagy összkerékhajtással, 279 lóerős csúcsteljesítménnyel, 430 Nm maximális forgatónyomatékkal.

Ennek a motornak a full hibrid rendszerre optimalizált változata két villanymotorral egészíti ki az egyenletet: az egyik a belső égésű motor és a sebességváltó (amely itt nyolc- helyett egy hatfokozatú automata) között helyezkedik el, mindkét oldalán tengelykapcsolóval; a másik, 80 kW-os (109 LE) motor pedig vezérlő egységével és áttételével közös, kompakt házba integrálva a hátsó tengelyre került. Az így kapott Direct4 összkerékhajtás a Lexus RZ 450e elektromos crossover fedélzetén bemutatkozott vezérlést alkalmazza: ez folyamatosan és fokozatmentesen szabályozza a nyomatékelosztást a két tengely között, méghozzá nagyobb pontossággal, mint amire bármely mechanikus összkerékhajtási rendszer képes volna.

A 371 lóerős rendszerteljesítmény, az 550 Nm kombinált forgatónyomaték, valamint az ezekből adódó, 6,0 másodperc körüli 0-100 km/óra gyorsulás önmagában még nem farag sportautót a Lexus RX 500h F SPORT Performance AWD-ből. Ehhez szükség volt a futómű alapvető feljavítására. Egyrészt a mérnökök nagyteljesítményű fékeket alkalmaztak, 400 mm-es első tárcsákkal, amelyeket három pár dugattyúval szorítanak satuba az alumíniumból készült, így az LC grand turismón alkalmazott egységeknél bő egy kilogrammal könnyebb, fix féknyergek.  Másrészt a Lexus RX 500h F SPORT Performance AWD adaptív lengéscsillapítást kap, amely szolenoid szelepei segítségével gyakorlatilag késlekedés nélkül alkalmazkodik a vezetési stílushoz és az útviszonyokhoz. Harmadrészt a nagyteljesítményű hibrid hajtáslánc kiváltsága a külön megrendelhető aktív hátsókerék-kormányzás, amely legfeljebb 4°-ban képes – sebességtől függően az első kerekekkel azonos vagy ellentétes irányban – elforgatni a hátsó kerekeket.

A Lexus palettáján páratlan szolgáltatásokat felvonultató RX 500h F SPORT Performance AWD különleges első és hátsó lökhárítóival, zongoralakk kivitelű hűtőmaszkjával és 21 colos keréktárcsáival a tíz választható fényezés bármelyikében impozáns látványt nyújt. A SEMA 2022 kiállítás alkalmából azonban most teljességgel egyedülálló megjelenést kapott a sportmodell. Az alapfelszerelés részeként kínált, egyedi keverékű és mintázatú Michelin Pilot Sport abroncsokat ezúttal eggyel nagyobb, 22 colos Rays Homura keréktárcsákra szerelték, míg a karosszériának matt ibolyaszínű metálfóliázás ad különleges, drágaköveket idéző fényt.

 

Fotók: Lexus