A Toyota és el-Attija győzött a 2021-es Dakar főpróbáján

A Toyota és el-Attija győzött a 2021-es Dakar főpróbáján

2020 október 12.
A 2021. évi Dakar ralihoz vezető út legfontosabb állomásának tartott Andalúz ralin érvényesült a papírforma: a négynapos terepverseny végén a Toyota Hilux-szal versenyző, háromszoros Dakar-győztes Nászer el-Attija állhatott a dobogó legfelső fokára.

Izgalmas versenyben, magabiztos vezetéssel nyerte meg a januárban rajtoló Dakar rali előtti utolsó nagy erőpróbát Nászer el-Attija, a Toyota Gazoo Racing South Africa versenyzője. A Dakar szervezői a koronavírus-járvány miatt a szokásos Marokkó helyett Spanyolországban rendezték meg a világ egyik legkeményebb autóversenyének „főpróbáját”.

A négy napon és több mint ezer kilométeren át zajló Andalúz rali nemcsak a pilótákat és navigátoraikat készítette fel a januárban rájuk váró megpróbáltatásokra. Olyan, újonnan bevezetendő technológiákat is itt próbáltak ki először a szervezők, mint az autókban használatos, digitális itinert, valamint a motorosok számára kifejlesztett légzsák-mellényt, amely a remények szerint megóvhatja a versenyzőket a súlyos, halálos sérülésektől.

A változatlan felállással (Toyota Hilux versenyautó, Matthieu Baumel navigátor) versenyző el-Attija számára nem indult fényesen a verseny, a szerdai nyitó szakaszon műszaki probléma miatt be kellett érnie a harmadik hellyel. Csütörtökön és pénteken aztán már szakaszgyőztesként térhetett nyugovóra. Megnyugtató előnyének köszönhetően nem kellett kockáztatnia, így is kényelmesen legyőzte legnagyobb ellenfelét, a spanyol Carlos Sainzt.

Habár el-Attija csapattársa, Giniel de Villiers a pandémiából adódó utazási korlátozások miatt nem vehetett részt a ralin, nem a 2019-es Dakar-bajnok volt az egyetlen sikeres Toyota-versenyző a mezőnyben. Jazid el-Rádzsi, aki az első napon még vezette a versenyt, végül a harmadik helyen zárta a ralit, az ötödik helyet pedig az első első terepraliján részt vevő spanyol Felix Macias szerezte meg.

A 2021. évi Dakar ralit ismét Szaúdi-Arábiában rendezik meg, január 3. és 15. között. A Dakar történetének 43. versenye vadonatúj szakaszokon zajlik majd. A mezőny Dzsidda városából kiindulva egy hatalmas kört tesz meg, hogy aztán 12 nap elteltével visszaérkezzen a rajt helyszínére. Az útvonal térképe ezen a linken keresztül letölthető.

 

2020. Andalúz rali végeredmény

HelyezésVersenyző
1.Nászer el-Attija (Toyota), 8 óra 54:09 perc
2.Carlos Sainz (Mini), +3:14 perc
3.Jazid el-Rádzsi (Toyota), +10:31 perc
4.Stephane Peterhansel (Mini), +25:26 perc
5.Felix Macias (Toyota), +49:04 perc

 

Fotók: Toyota, Marcin Kin

Kapcsolódó videók