Lexus RC Emotional Ash: A tárgyilagosság költészete

Lexus RC Emotional Ash: A tárgyilagosság költészete

2020 november 05.
A japán kézműves hagyományok előszeretettel nyúlnak kritikus tisztelettel a természethez: ápolják, ugyanakkor tökéletesítik is annak jellemzőit. Kiváló példája ennek a Lexus legújabb belpiacos limitált kiadása.

Miután felső kategóriás kupéjából az LC-ből a repülés élményét ígérő – és ígéretét speciális aerodinamikai részleteinek köszönhetően részben meg is valósító – különkiadást készített, a Lexus belépő sportmodelljét is különleges kezelésnek vetette alá. A Lexus RC Emotional Ash a nevében is jelzett kőrisfa-betéteknek köszönheti egyedi hangulatát.

Az Emotional Ash kiadás sok szempontból az Észak-Amerikában már bemutatott Black Line kivitel japán belpiacos változata. Orsó alakú hűtőmaszkja, külső tükrei és kipufogóvégződése ugyanúgy magas fényű fekete kidolgozást kapott; 19 colos keréktárcsái és ezüst öltésekkel varrott sportülései (szintén mind feketék) ugyanúgy az F Sport modellváltozattól származnak.

A fényszórók a márka legújabb technikai dizájnjához igazodva háromlencsés optikát alkalmaznak: az RC formavilágának kortalanságát jelzi, hogy a modern megoldás tökéletesen illeszkedik a márka egykori stílusteremtő típusának vonalaihoz.

A lényeget a végére hagytuk: az ablakemelő gombok panelje, a műszerfal díszítőbetétei és a kormánykerék felső íve nyitott pórusú kőrisfából készültek. Az erőteljes erezetű faanyagokra jellemző, különleges textúrát speciális „Honjo” ezüst festékanyaggal teszik még kontrasztosabbá: ez megvilágítva szinte felragyog, még kontrasztosabbá téve az egyedi, természetes felületet.

A Lexus a hátsókerék-hajtású RC minden létező kivitelét hajlandó Emotional Ash „kezelésben részesíteni”. A sportos alapverzió a 2.0 literes 8AR-FTS turbómotorral szerelt RC 300; a gran turismót keresők igényeit a 3.5 V6 2GR-FKS szívómotoros RC 350 elégíti ki a legjobban, míg a kifinomult, fenntartható autózást kedvelő ügyfelek az európai RC-eladások közel 94 százalékát kitevő RC 300h (2.5 literes, soros négyhengeres 2AR-FSE motorra épülő hibrid hajtáslánc) típusban találják meg a számításukat.

 

Fotók: Lexus