Megtriplázta akkumulátorgyártásra fordított beruházásait a Toyota

Megtriplázta akkumulátorgyártásra fordított beruházásait a Toyota

2022 szeptember 08.
Habár az üzem majd csak 2025-ben kezdi meg működését, máris gigantikus észak-amerikai akkumulátorgyárának bővítése mellett döntött a Toyota.

Az eredetileg tervezett 1,29 helyett immár 3,8 milliárd dollárt fordít hatalmas észak-amerikai akkumulátorgyárának felépítésére és beindítására a Toyota, derült ki a cég augusztus végén kiadott közleményéből. A beruházás megháromszorozása jól jelzi, hogy a Toyota mekkora szerepet szán villamosított járműveinek az elkövetkező évek során.

A Toyota Motor Corporation 2021-ben hirdette meg ambiciózus villamosítási programját. Ennek keretében 2030-ra évente 3,5 millió akkumulátoros elektromos gépkocsi globális értékesítésével számol a vállalat, aminek valóra váltásához eddig ismeretlen léptékű akkumulátorgyártó kapacitásra lesz szüksége. Ennek a kiépítésére a teljes villamosítási projekt tervezett költségvetésének, mintegy 70 billió japán jennek (a bejelentéskori árfolyamon 70 milliárd dollárnak) közel a tíz százalékát, 730 milliárd jent, azaz 5,6 milliárd dollárt készült ráfordítani a Toyota.

Az akkumulátorgyártó program egyik fő oszlopa az észak-karolinai (USA) üzem, a Toyota Battery Manufacturing North Carolina (TBMNC). A tavaly ősszel közzétett, eredeti tervek szerint az 1,29 milliárd dolláros beruházás 1750 munkahelyet teremtett volna, és a 2025-ös üzembe állítást követően évente legalább 800 ezer, de az előre betervezett bővítési potenciált kiaknázva akár 1,2 millió hibrid (HEV) és akkumulátoros elektromos (BEV) gépkocsi számára tudott volna modern lítium-ion akkumulátorokat gyártani.

A Toyota azonban most úgy döntött, jelentősen kibővíti a még épp csak elkezdett beruházást: az eredetileg tervezett 1,29 milliárd dollár helyett összesen 3,8 milliárd dollárt fordít a TBMNC felépítésére. Noha a gyártási kapacitás bővítését nem számszerűsítették, annyit elárult az autógyártó, hogy 20%-kal több, összesen 2100 dolgozót fognak foglalkoztatni a hatalmas üzemben. A gyártás indításának tervezett dátuma változatlanul 2025.

A Toyota Japánban hasonló léptékű fejlesztésre törekszik, ezzel 40 gigawattórára növelve globális akkumulátorgyártó kapacitását.

 

Fotók: Toyota