A Toyota Yaris Cross a Világ Év Városi Autója

A Toyota Yaris Cross a Világ Év Városi Autója

2022 április 14.
Harminchárom ország százkét autós újságírójának véleménye szerint a 2022-es modellévben a Toyota Yaris Cross a legfontosabb újdonság a városi autók globális piacán, így a Toyota szubkompakt crossovere nyerte el a 2022 World Urban Car címet.

A Világ Év Autója díj (World Car Awards) az autóipar egyik legnagyobb és legfontosabb elismerése; az egyetlen olyan kitüntetés, amelyen az összes földrész képviselteti magát. A 33 ország 102 újságírójából álló zsűri különböző kategóriákban választja ki az év legnagyobb jelentőségű újdonságait, a sportautóktól az elektromos járművekig, a luxusautóktól a városi kisautókig.

A Toyota ez utóbbi kategóriában nevezte a Yaris Crosst, amely minden alapfeltételnek megfelelt: a 2021. január 1. és 2022. március 30. közötti időszakban legalább két földrész legalább két meghatározó piacán forgalmazzák, évente legalább ötezer példányban gyártják, és – hiszen városi autókról van szó – teljes hossza nem haladja meg a 4,2 métert. 418 centiméteres hosszúságával a Yaris Cross kényelmesen belefér a kategóriába, ami pedig a tervezett darabszámokat illeti, csak Európában évente 150 ezer darabos gyártásra rendezkedett be a Toyota, míg az ázsiai piacokat a japán Iwate prefektúrában működő Toyota-üzem fogja kiszolgálni.

A Toyota Yaris Cross négy másik modell ellenében versengett a végső győzelemért, a döntőben pedig olyan neves ellenfeleket utasított maga mögé, mint az Opel Mokka és a Volkswagen Taigun. Míg a World Car Awards program 2005-ben vette kezdetét, a városi autókat 2017 előtt nem díjazták külön. A Toyota most első ízben nyerte el a Világ Év Városi Autója címet, ugyanakkor a márka nem ismeretlen a zsűri számára, hiszen 2016-ban a Toyota Mirai, 2017-ben pedig a Toyota Prius Plug-In nyerte el a Világ Év Zöld Autója címet.

„Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a Yaris Crosst választották a Világ Év Városi Autójának.” – mondta a New Yorkban megtartott díjátadó ünnepségen Takatomo Suzuki, a Toyota kisautó-programjának főmérnöke. „A Yaris Cross megalkotásakor arra törekedtünk, hogy tágas és jól használható autót hozzunk létre, amely magabiztos motorteljesítménye mellett kellően takarékos is. A Világ Év Városi Autója cím egyrészt igazolja, hogy helyes stratégiát követtünk, másrészt arra ösztönöz bennünket, hogy a jövőben  is olyan kis és kompakt autókat tervezzünk, amelyek ügyfeleink elvárásainak és a környezet szükségleteinek egyaránt megfelelnek.”

 

Fotók: Toyota