Újrahasznosító autók, zenélő buszok és egyéb csodálatos Toyoták

Újrahasznosító autók, zenélő buszok és egyéb csodálatos Toyoták

2022 november 09.
Idén tizenötödik alkalommal hirdette meg globális gyermekrajz-pályázatát a Toyota. A versenyre a Föld minden szegletéből érkeznek alkotások, amelyekből megismerhetjük a kisiskolások álmainak autóit – és ezeken keresztül a világunkkal kapcsolatos vágyaikat és reményeiket.

A Toyota először 2004-ben kérte fel a világ gyermekeit, hogy árulják el, hogyan képzelik a jövő autóját. Az azóta eltelt másfél évtizedben 140 ország nyolcmillió gyermeke rajzolt, festett és alkotott, hogy aztán a Toyota Dream Car képzőművészeti pályázaton keresztül az egész világ megismerhesse véleményüket és elvárásaikat – hiszen a gyermekek vágyai a szüleikkel, a társadalommal és az autóiparral szemben támasztott elvárásokat is tükrözik.

Idén a koronavírus-járvány ellenére hetvennégy országban több mint félmillióan jelentkeztek, és küldték be alkotásaikat. Ezeket először regionális szinten bírálták el a Toyota munkatársai és meghívott szakemberek, majd a helyi győztesek részt vehettek a globális döntőn, ahol a rengeteg csodálatos, elgondolkodtató, szívet melengető rajz közül korosztályonként (0-7, 8-11, 12-15 éves) kiválasztották azt az egyet, amelyet a nemzetközi zsűri az év legjobb alkotásának ítélt meg.

Bizakodásra ad okot, hogy a három aranyérmes alkotás közül kettő is a hulladékmentesítés, az újrahasznosítás, a környezetvédelem kérdéskörében született meg. A thaiföldi Kawiphat Thonthaisong (7 éves) és a kínai Qingke Tian (11) egyaránt olyan járművet képzelt el, amely a világot járva összeszedi az eldobott szemetet, és abból valami újat, hasznosat, értékeset készít. A harmadik aranyérmes, az Amerikai Egyesült Államokban élő Ava Yeh (15) a környezet helyett a lélek szépülésére, megtisztulására fordított figyelmet: repülő zongorajárműveire bárki felszállhat, hogy a zene hangjai és az autókon elültetett növények együtt megnyugtassák, felfrissítsék őket.

A nemzetközi zsűri két további pályaművet is kitüntetett. Az autózás örömét leginkább kifejező alkotásnak járó Waku-Doki díjat a 9 éves Reshav Sharen Pratap érdemelte ki. A Fidzsi-szigeteken élő kisfiú álmainak autója varázslatos képességekkel bír: gyors, mint a villám, képes láthatatlanná válni, sőt, bármilyen járművé át tud alakulni – például víz alatti kisbusszá. A Mobility for All különdíj, amely a mindenki számára egyenlő mobilitási esélyt teremtő koncepciók közül jutalmazta a legjobbat, idén Kolumbiába került: a 10 éves Valery Johanna Pinzon Latorre „határok nélküli Toyota” autója hidat ver a politikai és természeti határok felett, napelemes hajtásával a világ bármely pontjára képes eljutni, hogy a földrészek közötti békét, boldogságot, szabadságot és szolidaritást hirdesse.

A döntőbe bejutott 4376 alkotás mindegyike megtekinthető a pályázat 2022-es fordulójának galériájában. Idén nem kerültek magyar gyerekek rajzai a döntőbe, az elmúlt tizenöt évben azonban nyolcvankilenc magyar pályázat is bejutott a legjobbak közé, köztük Szőllősi Kata Szonja világbajnok alkotása, a kézitáskává alakítható, így parkolóhelyet sem foglaló varázslatos retikülautó, amely 2008-ban az abszolút aranyérem mellett Tojoda Akio elnök úr különdíját is elnyerte.

 

Fotók: Toyota-dreamcarart.com

Kapcsolódó videók