J. D. Power 2020: a Lexus ES minden idők legmegbízhatóbb személyautója

J. D. Power 2020: a Lexus ES minden idők legmegbízhatóbb személyautója

2020 február 14.
Történelmi eredményekkel és kínos közjátékkal zárult a J. D. Power 2020. évi megbízhatósági felmérése. A Lexusnak köszönhetően megdőlt az abszolút hibamentességi rekord, a Toyota zsebelte be a legtöbb kategóriagyőzelmet, a Tesla pedig megtagadta a részvételt a teljes piacot felölelő, három évtizede végzett felmérésen.

Száz autónál mindössze 52 meghibásodásról számoltak be a Lexus ES tulajdonosai, és ezzel új megbízhatósági rekord született: 31 év alatt egyetlen típus sem ért még el ilyen kimagaslóan jó eredményt a J. D. Power autóipari elemző szervezet évente megszervezett járműmegbízhatósági felmérésén (Vehicle Dependability Study, VDS).

A hároméves autók megbízhatóságát elemző felmérésen az elmúlt 12 hónapban szerzett tapasztalataikról kérdezték a 2017-es modellévi autók tulajdonosait. Az esetleges meghibásodásokat nyolc fő kategóriába sorolták, ezeken belül 177 hibajelenségre kérdeztek rá. Értelemszerűen annál megbízhatóbb egy autó, minél kevesebb pontszámot ér el. Hogy a Lexus nagyautójának a teljesítménye milyen hatalmas bravúrnak számít, jól érzékelteti, hogy a J. D. Power 2020-as VDS felmérésén az iparági átlag 134 hibajelenség/100 autó volt, ami mellesleg szintén új rekordnak számít a körkép történetében.

A Lexus, amely 2012 és 2019 között nyolc egymást követő éven át vezette a járműmegbízhatósági felmérést, idén a legjobb globálisan forgalmazott prémium márkának bizonyult. A Toyota a tömegpiaci világmárkák között érte el ugyanezt az eredményt. Az összesítésben mindkét márka a Top 5-ben végzett.

A VDS hagyományosan teljes áttekintést ad a piacról, ám ezúttal egy furcsa közjátékkal zárult a felmérés: a Tesla ugyanis nem adott engedélyt a J. D. Power munkatársainak, hogy megkeressék ügyfeleit, így a márka megbízhatóságáról nem alkothatunk objektív képet.

Arról nincs információnk, hogy ez az elzárkózás milyen mértékben áll összefüggésben azzal a ténnyel, hogy egy fontos fogyasztóvédelmi szervezet, a Consumer Reports korábban elmarasztaló véleményt fogalmazott meg a Tesla termékeinek megbízhatóságával és gyártási minőségével kapcsolatban.

A szervezet 2018-ban, egy közel félmillió autós véleményét összesítő felmérés eredményeit elemezve gyakori futómű-problémákkal találkozott a Tesla Model S típusnál, „különös tekintettel a 2017. modellévi gyártmányokra”.

Ami a VDS felmérésen tisztességgel részt vevő márkák szegmensekre bontott teljesítményét illeti, egyetlen gyártó sem ért el több kategóriagyőzelmet, mint a Toyota (4). A prémium márkák körében a Lexus érte el a legtöbb (2) első helyet. A Lexus további három, a Toyota további négy típusa került dobogóra.

Kategória

Győztes

Második helyezett

Harmadik helyezett

    

Kisautók

Honda Fit (Jazz)

Chevrolet Sonic

Chevrolet Bolt

Prémium kisautók

BMW 2

BMW i3

Kompakt sportautók

Mazda MX-5

Mini Cooper

Alsó-középkategória

Nissan Leaf

Chevrolet Cruze

Toyota Corolla

Prémium középkategória

Lexus ES

BMW 4

Lexus IS

Középkategóriás sportautók

Ford Mustang

Felsőkategória

Buick Regal

VW Passat

Toyota Camry

Prémium felsőkategória

Genesis G80

Audi A7

Audi A6

Nagyautók

Toyota Avalon

Buick LaCrosse

Chevrolet Impala

Kis szabadidőjármű

Buick Encore

Kia Niro

VW Tiguan

Prémium kis szabadidőjármű

Mercedes GLA

Audi Q3

BMW X1

Kompakt szabadidőjármű

Chevrolet Equinox

GMC Terrain

Toyota RAV4

Prémium kompakt szabadidőjármű

Porsche Macan

Lexus NX

BMW X3

Középkategóriás szabadidőjármű

Toyota 4Runner

Kia Sorento

Buick Enclave

Prémium középkategóriás szabadidőjármű

Lexus GX

Cadillac XT5*

Lexus RX*

Mercedes GLE*

Nagy szabadidőjármű

Chevrolet Tahoe

Nissan Armada

Chevrolet Suburban

Buszlimuzin

Toyota Sienna

Dodge Grand Caravan

Középkategóriás pickup

Nissan Frontier

Honda Ridgeline

Toyota Tacoma

Felsőkategóriás pickup

Ford F-150*

Toyota Tundra*

RAM 1500

Nagy teherbírású pickup

Chevrolet Silverado HD

GMC Sierra HD

RAM 2500/3500

* holtverseny

Fotók: Toyota, Lexus
Infografika: J. D. Power Vehicle Dependability Study 2020

Kapcsolódó videók