Meg tudod csinálni – az olimpián és az életben is

Meg tudod csinálni – az olimpián és az életben is

2021 július 09.
A tokiói olimpiára készülve különleges sorozatot indít a Toyota, amelyben élvonalbeli sportolók mesélnek arról, hogy mi játszódik le bennük a rajt, a mérkőzés, a küzdelem előtti hatvan másodpercben.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hivatalos YouTube-csatornája, az Olympic Channel ad otthont annak a vadonatúj sorozatnak, amely a Toyota támogatásával enged bepillantást az olimpikonok, paralimpikonok legkritikusabb pillanataiba: a versenyeket közvetlenül megelőző másodpercekbe.

A Toyota és az olimpiai mozgalom kapcsolata 2015-re vezethető vissza: az autógyártó ekkor írt alá tízéves megállapodást a NOB-bal, hogy az olimpiai és paralimpiai játékok főtámogatójaként segíti a világ legnagyobb, legnemesebb amatőr sporteseményének szervezését és lebonyolítását. Az együttműködés keretében egyfelől a sportolóknak és a csapatoknak, másfelől a szervezőknek és a vendéglátóknak nyújtanak az utazási, szállítási feladatok megvalósításán messze túlmutató segítséget.

Ennek a megtisztelő feladatnak a keretében a Toyota most egy vadonatúj rövidfilm-sorozatot indít útjára „You got this!”, azaz „Meg tudod csinálni!” címmel. Az egyes epizódokban egy-egy sportoló mesél saját magáról, pontosabban arról, hogy mi játszódik le bennük a versenyt közvetlenül megelőző, utolsó percben.

A tíz, egyenként egyperces epizód a Global Team Toyota sportolóit mutatja be. A Toyota még 2019 augusztusában nevezett meg 240 sportolót, akik „a kihívások és a folyamatos fejlődés szellemében arra törekednek, hogy kijussanak a 2020-as tokiói olimpiai és paralimpiai játékokra”. A 43 országot képviselő sportolók a legváltozatosabb sportágakban, ép testtel vagy fogyatékkal törekednek arra, hogy kihozzák magukból a lehető legtöbbet.

Mind a 240 Global Team Toyota sportoló versenyzés előtti lelkiállapotát nem ismerhetjük meg, de a sorozatban a legváltozatosabb sportágak élvonalbeli képviselői szólalnak meg, a BMX kerékpározástól a tollaslabdáig, a súlylökéstől a ritmikus gimnasztikáig, az evezéstől a röplabdáig, a futástól az asztali teniszig.

Elárulják azokat az apró titkokat, amelyekkel testileg és lelkileg felkészítik magukat a versenyre, beszélnek családjuk, barátaik szerepéről, jó tanácsokról és kudarcokról, a lelkiállapotról, a belső viaskodásról, tudatosságról és ösztönökről, a külvilág kizárásáról vagy éppen ellenkezőleg, a közeg hangulatának megerősítő hatásáról.

A tízrészes sorozat az olimpiai játékok hivatalos oldalán, az olympics.com-on keresztül tekinthető meg; az angol nyelvű portrék 12 nyelven feliratozva jelennek meg a csatornán. A rövidfilmek igazi csemegét jelentenek az adott sportoló rajongói, szurkolói számára; de azoknak is értékes üzenetet tartalmaznak, akik nem érdeklődnek a sport iránt, hiszen az adott „szakma” legjobbjai mesélnek arról, hogyan törekednek a folyamatos megújulásra, fejlődésre, tökéletességre.

 

Fotók: Toyota, olympics.com

Kapcsolódó videók